divendres, 28 de març del 2008

"Jornada sobre el desplegament de les Lleis de Serveis Socials i de la Dependència en l'àmbit municipal"

Hola!!
Avui he assistit a una jornada sobre la llei 12/2007 de Serveis Socials d'11 d'Octubre.
Ens feia la presentació de la llei, la Consellera d'Acció Social i Ciutadania, la Carme Capdevila.
Ens ha explicat, que es prevei fer un desplegament progressiu des que s'aprovi fins al 2015, garantint els serveis socials a tota la població dependent, posant ènfasi en que són uns serveis que s'han d'oferir des de la proximitat. Per tal fet, pensen dotar amb un pla de reforç de 9.000.000 d'euros, per tal de fer possible, entre d'altres, contractar més pesonal per aconseguir rebaixar les llistes d'espera.
Es tracta de fer un esforç conjunt, consolidant la subsidarietat amb els recursos necessaris:
PERSONAL + € + INFRAESTRUCTURES (inversions...)
CORRESPONSABILITAT, en tots els seus aspectes.
Seguit de la Carme, ha contiunat el director dels serveis territorials d'Acció Social i Ciutadania, en Josep Vinyes, a on ens ha explicat una mica en què es basa la seva aplicació en l'àmbit local.
Sobre els objectius,
-S'ha fixat que s'ha de dotar el sistema de Serveis Socials de cobertura universal, estàndars de nivells de qualitat òptims, dels quals s'haurà d'arribar a un acord per tal de definir-los.
-El dret d'accés als SS, es vonverteix en un Dret Subjectiu, és a dir, que la ciutadania pot exigir a l'administració competent, aquest dret, aquest servei.

ELS TRES PUNTS CLAU DE LA LLEI,
-Es parlarà dels DRETS DE LA CIUTADANIA a tenir accés a una CARTERA DE SERVEIS. no es parlarà de la bona voluntat de les institucions a l'hora d'ofertar els SS, si no del DRET de la ciutadania a percerbre´ls.
És l'instrument que determina el conjunt de prestacions de la Xarxa de Serveis Socials d'atenció pública. Inclou, prestacions de serveis, prestacions econòmiques i prestacions tecnològiques.
El contingut de la cartesa de SS defineix cada tipus de prstació, la població destinatària, establiment o l'equip professional, i els estàndars de qualitat.
També les prestacions garantides i les no garantides; accés universal als ss, accés universal de les prestacions garantides i no garantides, el finançament...

-Nou marc de relació entre la Generalitat i l'ens local.
Destaca el lideratge del Govern de la Generalitat i del DASC en normativa, planificació i programació en general; directrius i prioritats, aprovar la cartera de SErveis Socials, els criteris de qualitat, criteris de participació de l'usuari...
A l'ens locasl li correspon la respnsablitat sobre els serveis bàsics, amb més capacitat de gestió en els erveis socials especialitzats i d'intervenir en la planificació en el seu àmbit territorial. La clau "planificar amb el criteri del territori veí", liderant-lo des de la Generalitat.
Es parla de convenis quadriennals de coordinació i cooperació interadministratives, de Contracte programa, de relació basada en objectius.
Foment de noves formes d'organització dels SS dels ens locals:
consorcis, empreses públiques... (per millorar ...)
Gestionarà l'administració local i exigirem a la Generalitat el lideratge i el finançament.
En el cas que hi hagi mercat, ens podem trobar amb tres possiblitats,
*que aflori l'empresa privada,
*que sigui el Departament de Salut qui faci el pas endevant (tot i que són diferenciats amb els Serveis Socials, són transversals: sociosanitari...),
*La creació de consorcis al territori, (empreses públiques...)

-Participació de la ciutadania, ara actualment:

*Consell General de SS
*Els Consell Territorials
*Consells Municipals
*Consells Supramunicipals
*Processor de participació ciutadana
*Participació en l'àmbit de Centres

Cal destacar el problema que té el fet de crear diversos òrgans de participació, per les persones que s'hi dediquen, és esgotador...
S'HAN DE CREAR ÒRGANS DE COMUNICACIÓ, OPERATIUS I ÀGILS. S'han de marcar límits

LA LLEI APORTA NOVES POSSIBILITATS I NOUS REPTES.

Ens han parlat del PRODEP, progarma per a l'impuls i l'ordenació de la promoció de l'autonomia personal i l'atenció a les persones amb dependència.
El Sistema Català per a l'autonomia i l'atenció a la dependència, SCAAD.
Sobre la normativa, acutalment:
.CCAA 22/10/07
.RD 504/2007, barem de valoració
.RD 615/2007, regulació de la Seguretat social dels/es Cuidadors/es.
.RD 727/2007, sobre el criteri per determinar les intensitats i la quantia dels serveis socials.
.Ressolució del 30 de Maig de l'IMSERSO, d'aplicació del Consell Territorial del SAD, en matèira de valoració de la situació de dependència.
.ORDRE ASC/432/2007, sobre prestacions econòmiques
.ORDRE ASC/55/2008, sobre comptabilitats de SCAAD I SPSS.
Es vol parlar d'una sola llei.

Desplegament i aplicació del SCAAD
.Cobertura universal
.Dret subjectiu
.Descripció detallada dels Drets i Deures de les persones
.Cartera de serveis
.Paper dels professionals

Es vol aconseguir més autonomia personal i funcional, millors condicions de vida, més participació, coordinació i cooperació, menys discriminacions i injustícies socials, millors garanties d'igualtat d'accés, més cohesió social, igualtat d'oportunitats i el procès social, descentralització i més coordinació.
Es vol fer un eix vertebrador, un treball multidisciplinar, interadministratiu,
cultura + educació + salut + habitatge + justícia + treball = ASiC
Amb el desplegament del PRODEP, es parla de fer un programa interdepartamental, i de la futura AGÈNCIA CATALANA PER LA DEPENDÈNCIA.
La missió:
-Impulsar i ordenar les actuacions de la feina conjuntament amb les administracions locas, en matèria de promosió de l'autonomia personal i de l'atenció a la dependència.
- Realitzar treballs per a crear un organisme públic que gestioni les actuacions en la matèira de protecció de les persones dependents.

Acció integrada i compactada entre els SSocials i els SSalut
-Participació dels departaments Social i Salut.
-Administracions locals amb competències de SS d'atenció Primària,
-Govern dels Serveis Sanitaris Territorials.
S'ha parlat de la situació actual, i de les accions en les quals es vol millorar, bàsicament dotar de mitjans necessaris per agilitar les PIA, amb el PLA DE SUPORT ALS ENS LOCALS:
.Disseny d'un aplicatiu informàtic
.Contracte programa amb els ens locals, (abans conveni marc)
.Pla de suport especial per atendre les PIAs
.Finançament per la contractació de més personal
.Finançament de les 23 referent al territori
.Suport al SAD
Al llarg del 2007, s'han fet accions formatives a tots nivells, pel 2008, es vol continuar en la mateixa línia, incentivant nous mòduls de formació en valoració de la dependència, reforçant l'acció formativa dels SEVAD, promovent l'avaluació de la feina feta i l'adaptació a la realitat.
Es vol incentivar la formació dels nous SEVAD, promoure la col.laboració amb l'àmbit sanitari, Ailitar la recollida d'informació i demanda de formació dels professionals, i crear aliances de col.laboració interadministratives entre l'empresa privada i les institucions.

En el si de la llei, o del projecte de llei, ja que fins al Juny o Juliol no estarà aprovada, el que es vol fer és MILLORAR ELS SERVEIS SOCIALS A CATALUNYA.